Čínský čaj lze rozdělit do různých kategorií. Jedním ze způsobů, jak ho kategorizovat, je podle stupně oxidace čajových lístků. Tímto způsobem lze čínský čaj rozdělit do šesti kategorií: zelený čaj, bílý čaj, žlutý čaj, oolong, červený čaj a tmavý čaj.
Legendární objev: Shennong ochutnal stovky bylin Shennong byl čínským bohem zemědělství a medicíny. Říká se, že lidem učil, jak farmářit a sbírat léčivé byliny, a že osobně vyzkoušel různé rostliny, aby ověřil jejich účinnost.
Objev čaje: Jednou, když Shennong vařil vodu na poli, aby uhasil žízeň, několik listů z čajového stromu spadlo do vroucí vody. Po vypití zjistil, že voda je voňavá, sladká a osvěžující. Shennong si uvědomil, že listy mají osvěžující a léčivé vlastnosti, a od té doby byl čaj uznán a začal být lidmi používán